Средиземно море е застрашено да стане море от пластмаса, предупреди Световният фонд

...
Средиземно море е застрашено да стане море от пластмаса, предупреди Световният фонд
Коментари Харесай

Заплаха: Средиземно море става море от пластмаса

Средиземно море е застрашено да стане " море от пластмаса ", предупреди Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от избавителни ограничения против пластмасовите боклуци, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Асоциацията показа отчет с резюме на данните от научни проучвания, които пораждат паника. 

В Средиземно море има рекордно равнище на микропластмаса - пластмасови частици, които са по-малки от 5 мм, тровят цялата хранителна верига и заплашват човешкото здраве.

Концентрацията на микропластмасата е съвсем четири пъти по-висока в Средиземно море, отколкото в " континентите " от пластмасови боклуци, открити в океаните, акцентира Световният фонд за дивата природа.

За да се трансформират нещата, неправителствената организация пледира за международно обвързващо съглашение за  понижаване на пластмасовите отпадъци или за битка с изоставените във водата материали за лов на риба.

Световният фонд приканва за увеличение на преработването и събирането на боклуци в страните по крайбрежието на морето. Фондът упорства за възбрана на всички полиетиленови торбички за еднократна приложимост, както на север, по този начин и на юг, и за възбрана на прибавянето на микропластмаса в козметичните артикули и почистващите препарати през 2025 година

Промишлеността трябва да развие други възможности на пластмасата, " които да могат да се рециклират или да се трансформират в компост ", и да създава неща от възобновими материали, а не от петролни деривати, се споделя в отчета. Туристическата промишленост би трябвало да заобикаля да употребява пластмасови артикули за еднократна употреба като бутилки, торби, сламки или тапи.

Световният фонд приканва и за  " лов на пластмаса " на ниво всеки обособен човек – хората да минат на дървени гребени и пинсети, на гъби от целулоза, на биоразграждащ се конец за зъби, на керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук.

Според фонда, в случай че хората спрат да хвърлят отпадъците където им падне, това също ще е принос за спасяването на Средиземно море.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР